Povestea micuței Cemre, o fetiță de 9 ani, din Turcia, a impresionat o lume întreagă după ce și-a cărat câinele în spate, prin zăpadă, pe o distanță de doi kilometri, pentru a ajunge cu el la veterinar.
Medicul veterinar Ogün Öztürk fusese chemat, zilele trecute, într-un sat mic din Turcia pentru a se ocupa de vaca unui localnic.
Dar ceea ce începuse ca o vizită de rutină s-a încheiat cu o poveste de viață pe care medicul nu o va uita niciodată, scrie site-ul thedodo.com, citat de Digi 24.
Acolo a întâlnit-o pe fetița de 9 ani, care – aflând de prezența sa în sat, și-a luat cățelul bolnav și l-a transportat în spate, pe o distanță de doi kilometri, prin zăpadă.
„Lumea se schimbă datorită unor astfel de gesturi”, a scris veterinarul pe o rețea socială, impresionat de afecțiunea fetiței pentru câinele său.
Imaginile, făcute publice de veterinar, au ajuns virale, acesta declarând presei locale că patrupedul nu avea nimic grav, ci doar o usturime puternică, rezolvată cu o injecție împotriva paraziților.
„Această fetiță a venit să-i fac câinelui o injecție, când a aflat că sunt în sat pentru a trata o vacă”, a anunțat medicul, Ogün Öztürk.
Micuța Cemre i-a mulțumit și, fericită, a luat din nou cățelul în spate și a pornit spre casă, pe aceeași distanță.
Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși. Unele provoacă la oameni boli asemănătoare cu răceala, în timp ce altele provoacă boli la anumite tipuri de animale, precum bovine, cămile și lilieci. Unele coronavirusuri, cum ar fi cele canine și feline, infectează numai animalele, nu și oamenii.
Oamenii de știință din întreaga lume încă studiază COVID-19 și se se pare că virusul care declanșează boala se poate răspândi de la oameni la animale în anumite situații.
Un număr mic de animale de companie din întreaga lume, inclusiv pisici și câini, au fost infectate cu SARS-CoV-2, în special după ce au avut contact apropiat cu persoanele bolnave de COVID-19.
Proprietarii de câini şi de pisici din Seul (Coreea de Sud) vor putea să își testeze pentru noul coronavirus animalul de companie, a anunţat guvernul metropolitan, șuna trecută, citat de BBC.
Decizia vine la câteva săptămâni după ce ţara a raportat primul caz de Covid-19 la un animal – o pisică.
Doar animalele de companie care prezintă simptome precum febră sau dificultăţi de respiraţie după expunerea la purtătorii umani de virus vor fi testate.
Dacă va fi testat pozitiv, animalul va trebui să intre în carantină. Nu este necesar ca animalul de companie să fie izolat într-un spaţiu dedicat, deoarece nu există dovezi că boala poate circula între oameni şi animale de companie, a spus Park Yoo-mi, un oficial de la centrul de control al bolilor la un briefing de presă virtual.
Dar dacă proprietarii animalului de companie sunt spitalizaţi cu Covid-19 sau sunt prea bolnavi sau prea bătrâni pentru a avea grijă de acesta, animalul de companie va fi luat în carantină într-o unitate administrată de oraş.